tiistai 16. syyskuuta 2014

Riimulla ratsastusta ja sujuvia hyppyjä

Tänään on taas se päivä, kun leijutaan pilvissä. Arvannette, että pääsin hyppäämään Mortilla. Mutta aloitetaanpa alusta.

Eilen en töiden vuoksi päässyt ratsastamaan ollenkaan, ja tänään, kun oli vapaapäivä, otin vahingon takaisin. Menin tallille hyvissä ajoin, koska ajattelin ehtiä ratsastamaan kahta hevosta. Tallissa oli vuonis Pallero ja päätin, että vihdoin koitan ratsastusta mahdollisimman vähin varustein. Tämä on ollut mielssä jo pitkän aikaa.
Pallero on kiltti ja rauhallinen "lasten ratsu" ja oivallinen treenikaveri tähän hommaan. Lisäksi poni on niin matala, vaikka onkin vankkarakenteinen, että mahdollinen putoaminen ei tapahtuisi ihan mahdottoman korkealta :D. Laitoin pallerolle pelkän riimun, johon kiinnitin ohjat. Satulaa ei tietysti ollenkaan. Vaikka olen melko paljon ratsastellut ilman satulaa, viimekerrasta on jo paljon aikaa. Taitaa mennä viimevuoden puolelle.
Mentiin ensin käynnillä ja testailtiin jarruja. Hyvin pysähtyi. Pallerohan saattaa kuolaimet suussa "hiipiä" eteenpäin, kun tarkoitus olisi pysähtyä. Ei merkkiäkään hiipimisestä. Sitten päästeltiin ravilla. Pallerolla on "poniravi" jossa ei ole kovin mukava istua, satulan kanssa. Ilman satulaa se on yllättäen paljon helpompaa ja mukavampaa. Pallero kun on nimensä mukaisesti pehmeä ja pyöreä, mikäs siellä on istuessa. Ihan yllättävän hyviä taivutuksiakin saatiin aikaiseksi ja muutama peruutuskin. Peruutus ei mennyt millään muotoa suoraan, mutta eivätpä nuo menneet taannoin kuolaimet suussakaan! Hassu juttu oli se, että pysähdyksessä poni käänsi turpansa monesti oikealle, ja nuuskutteli mun kengän kärkeä. Tämän teki monta kertaa, ja en yhtään tiedä miksi!? Minua alkoi naurattaa. Ihan niinkuin poni olisi yrittänyt herättää huomiotani. Mahtoikohan yrittää viestittää, että nyt on kyllä tädillä jääneet suurin osa varusteista talliin. Tiedä sitten....
Mentiin vielä laukkaa molempiin suuntiin. Nostoissa mulla aina tasapaino horjui ja muutaman kerran piti tarrata harjasta. Yllättävän kivasti laukka kuitenkin pyöri ja nelitahtisuutta ei tainnut esiintyä kuin kerran. Ei edes yritelty sen kummempia kiemuroita, koska tämä oli ensimmäinen ilman kuolaimia ratsastuskertani. Pikku pätkä koitettiin pohkeenväistöä ja kyllä sielä oikean suuntaisia askeleita tuli. Ensiviikolla taisi tiistaina olla ilman satulaa tunti ja toivoinkin tälle tunnille palleroa. Täytyy vähän kysellä, minkä tapainen tunti on tiedossa, josko koittaisi mennä sen ilman kuolaimia??
Seuraavaksi itsenäinen kokeilu on kaulanarulla ratsastaminen. Katsotaan ehdinkö jo tällä viikolla!

Seuraavaksi otin alleni  Mortin. Laskeskelin, että ehdin puolisen tuntia ratsastaa, ennen "pienten" tuntia. Mortti on aika rauhallinen kesän jäljiltä ja osa pienistä on tykästyneet tammaan myös, ja Morttia oli toivottu tunnille. Tehtiin Mortin kanssa ihan perusjuttuja. Taivutuksia ja sen sellaista. Yritin saada laukkaa pyörimään hyvin, silmällä pitäen tulevaa estetuntia. Tovin menin myös ilman jalustimia, mutta suoraan sanottuna tämän hevosen kanssa istuntani on melko hyvä (ainakin kuvittelen niin), joten "istunta paremmaksi" -projektia pitäisi treenata enemmin toisilla hevosilla.

Puolen tunnin tauon jälkeen alkoi siis oma estetuntini, jonka menin siis Mortilla. Ja ai että hyppääminen tuntui "helpolta" ja sujuvalta Ladyn ja Moppen jälkeen. Laukka pyöri, askel passasi, osasin säätääkkin vähän jne jne... Mentiin sellaista rataa jossa jokaisen esteen jälkeen piti vaihtua laukka ja aika usein siinä myös onnistuin, vaikka Mortti vaihtaa oikealle laukalle huonosti. Jouduttiin toki muutamaan kertaan pusottamaan raville ja volttikin ottamaan, että saatiin laukka vaihtumaan, mutta Satu sanoi, että tämä sujui minulta jo paljon nopsemmin ja jouhevammin kuin ennen. Tämä laukkojen tarkkailu ja vaihto on minulle vähän uutta, koska Vaavi oli taitava tulemaan oikein esteeltä alas, jos vain osasin katsoa ajoissa seuraavan esteen suuntaan. Jos laukka oli väärä, Vaavi vaihtoi sen itse kaarteessa, ja jos jotenkin ihmeen kaupalla se oli vieläkin väärä niin laukka vaihtui ihan näpsästi laukassa, ei tarvinnut pudotella raville.
Todettiin muuten, että Mortin varsa, luonnollisesti Vertti, esittää näitä taitavia laukanvaihtoja laukassa. Tahattomasti ja säheltäen vielä, mutta vahvasti vaikuttaa siltä, että Vertti oppii luonnostaan vaihtamaan laukkoja laukassa.

Parantamisen varaa oli toki rutkasti. Tiet eivät aina olleet ihan sitä mitä piti, osittain siksi, että välillä unohdin mihin esteelle pitikään seuraavaksi mennä. mutta hienoa on se, että hyppääminen tuntui luontevalta ja sujuvalta! Millään en malttaisi odottaa seuraavaa tuntia, koska se sitten lieneekin, siis estetunti Mortilla. Täytyy sanoa, että kerrankin kaipasin jo vähän korkeuttakin. Ollaan hypätty harvinaisen matalaa nyt kokoajan (johtunee siitä että kokemattomia hevosia on ollut mukana) ja aikaisemmin tuskailin taas, että korkeudet oli minulle vähän suuria, kun tekniikkapuoli oli niin hakusessa ja hyppääminen ei muutenkaan sujunut. Tunnin lopussa kysyin kaikki mahdolliset, millainen oli hyppyasentoni, heiluiko kädet, nousiko kädet jne... Homma oli kuulemma näyttänyt hyvältä, eli jotenkin onnistun tämän hevosen kanssa, mutta muilla en. Peffa muuten pysyi tiukasti satulassa, ja nousi vasta sitten kun sen kuului sieltä nousta ja kertaakaan en ollut sukeltanut liikaa hyppyyn mukaan! Voi kun olisin saanut homman videolle, olisi niin kiva verrata noihin muihin tunteihin, jotka meni penkin alle

Huomenna menenkin estetunnille, Melkkilään! Melkkilässä en ole hypännyt kuin muutamia kertoja, ja nekin kerrat aina Leevillä. Huomenna todennäköisesti on alla Hemmo, jolla puomienkin ylitys on tuntunut tuottavan harmaita hiuksia. Luultavasti huomisesta tulee postaus vähän toisilla fiiliksillä...

2 kommenttia:

 1. Hei sun blogilla on uus ilme! Hieno! Munkin pitäis väkertää, mut en oo saanu aikaseks.
  Kivaa, että tunti on menny tosi hyvin. Siitä saa uutta boostia ja voi olla tyytyväinen itteensä! Hyvä siä :)
  Ilman satulaa ja kuolaimia meno kuulostaa todella mielenkiintoselta. Miä haluun kans! Ja haluun jonain päivänä olla niin hyvä hevosmies, että en muuta tarvikaan, ku hevosen ja narun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Tuo pallero on niin pommin varma, että sillä uskalsi koittaa ilman jännittelyjä. Mortilla testaan kyllä myös, varsinkin tähän aikaan se onnaika helppo tapaus :). Kaulanaru menee testiin kans tilaisuuden tullen. Voihan siinä olla riimu ja ohjat "varajarruna" kaulalla. En minäkään tohdi kaikilla mennä ilman satulaa. Lähinnä se laukan jälkeinen ravi on se hankalin paikka sellasilla pomppusemmilla. Riksen kanssa aijon mennä seuraavaksi ilman jalustimia. Se istunta täytyy saada kuntoon. Siihen vetokilpailuun en enää suostu!

   Poista

Kommentoi rohkeasti