torstai 9. lokakuuta 2014

Koulua ja leikkejä

Tämän viikon ratsastuksista ei ole mitään suurta ja ihmeellistä kerrottavaa. Mikään tunti ei mennyt mitenkään erityisen hyvin, eikä huonosti. Sellaista tasaista kouluvääntöä.

Tiistaina oli yksi tunti ilman satulaa ja tähän minulle oli laitettu pallero. Pallero ei edelleenkään ole suosikkini, mutta ilman satulaa tällä vuoniksella on ihan kiva mennä. Laukan nostoissa ja laukalta raville siirtymisissä tasapaino meinaa pettää ja muutamaa tehtävää en onnistunut suorittamaan. Laukkasimme pitkää sivua ja sieltä piti kääntää kahden puomin välistä aika kapeaa väylää. Pallero tykkää laukata kovin, tai ei ollenkaan ja melko nelitahtinen, mutta vauhdikas laukka kun putoaa pomppuponiraville, on vuoniksen tuuhealle pystyharjalle käyttöä. Siitä saa otettua hyvin kiinni! Tunti oli kuitenkin hyvää tasapainoharjoitusta, ja koska mukana oli muutama nuorempikin ratsastaja, oli myös "leikkitehtäviä". Usein näillä tunneilla leikitään hippaa tai vaikka ns. tuolileikkiä. Tuoleja markkeeraa estetolpat ja tolppia on yksi vähemmin kuin ratsastajia. Kun taputus loppuu, pitää kiiruhtaa tolpan viereen, askellaji on tietysti vapaa. Yksi jää ilman tolppaa ja putoaa pelistä. Ei sen ratsastuksen tarvitse aina niin vakavaa puurtamista olla! Hevosetkin monesti innostuvat näistä "leikkitunneista". Ja tädilläkin on kieltämättä hauskaa, kun joutuu tekemään äkkikäännöksiä ja nopeita liikkeelle lähtöjä :)
Toinen tunti perään olikin sitten sitä peruspuurtamista. Alleni sain Ladyn, joka olikin mukavan vastaanottavaisella tuulella. Lady on iso ja pitkäkaulainen hevonen ja usein on tönkkö kuin mikä mutta tällä kertaa pehmeni melko nopeasti. Ihan ykskaks alkoi taipumaan todella helposti, ja olinkin ihmeissäni. Painelin melkein koko tunnin ilman jalustimia ja hyvin tuo sujui, varsinkin kun ravi tällä hevosella on melkoisen korkea. Laukassa pudotin jalustimet alas ja kyllä se vaan kerta kerralta alkaa sujumaan paremmin. Selkeästi saan paremman laukka-asennon, kun ratsastelen ensin ilman jalustimia. Ehkä se istunta tästä paranee pikkuhiljaa!
Keskiviikkona nimeni kohdalla luki Rikse/Lady ja Ladyn yli oli vedetty viiva. Eli Rikseä siis tarjolla. En hihkunut ilosta. En vaan pärjää tälle tammalle laukassa tai laukan jälkeen. Homma menee kilvanvedoksi ja nyt ei ollut siihen fiilistä. Ajattelin, että nytpä otan ne kanget testiin! Kangilla en siis ole eläessäni ratsastanut ja puhetta on ollut, että joskus koittaisin. Riksellä kuulemma menohalut vähenee jo siitä, että kanget on suussa. Harjatessa huomasin kuitenkin juuri satulan kohdalla patin, joten Rikse ja kanget jäi talliin ja alleni sain Sissin.

Laukkatehtävä tuotti taas harmaita hiuksia. Olin taas painellut ilman jalustimia alkutunnin ja sen jälkeen en saanut niitä sitten millään oikean mittaisiksi. Tarpeeksi kun säädin ja säädin, niin lopulta ne olivat aina liian lyhyet. Olen muuten fanaattinen jalustimien säätäjä. Veivaan niitä eestaas pitkin tuntia ja tuntuu, että ikinä ne eivät ole oikean mittaiset ja varsinkaan saman mittaiset! Laukassa piti tehdä isompi ympyrä, ja perään pienempi ympyrä. Sissillä laukka tuppaa nousemaan huonosti ja on helposti nelitahtista, koulutunneilla ja pikkuympyrällä putosi aina raville. Huomasinpa että ulkopohje unohtui kokonaan, ilmankos tuntui, että poni ei käänny eikä laukkaa. Sissistä on kehkeytymässä selkeästi minulle opetusmestari. Poni ei annakkaan kaikkea ihan ilmaiseksi, vaan pitää ratsastaa "oikein". Mortti ehkä katsoo aika pikälle sormien läpi ratsastajan puutteita, ja siihenpä sitten helposti tuudittautuu. Viimeinen yritys sissillä onnistuikin sitten melko hyvin.

Eli kyllä sitä kaikenlaista sitten jäi tälläkin viikolla tunneista käteen, vaikka ensin tuntui, että sitä tasasta menoa vaan....
Ensiviikolla jää vain maanantaina aikaa ratsasteluun, ellen sitten varaa tuntia jostain toiselta tallilta. Tiedossa olisi maastoa Moppella ja hyppyjä Sissillä. Jännittää nyt jo!

1 kommentti:

  1. Noi leikit kuulostaa kivoilta! Ois tosi hauskaa kokeilla, miten meidän ryhmällä tuommoset luonnistuis. Ja tekis varmaan hepoillekin hyvää, ottaa välillä vähän rennommin eikä aina vaan vääntää sitä koulua :)

    VastaaPoista

Kommentoi rohkeasti