sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Pitääkö olla lupa bloggaamiselle?

Joku aika sitten tutkin vähän tekijänoikeus asioita, blogin suhteen. Hyvin pintapuolisesti tosin. Aina silloin tällön tulen miettineeksi, että kuinka suotavaa on kirjoittaa toisten hevosista julkiseen blogiin, varsinkin  kun kirjoitan asioista aika avoimesti. Tiedän, että moni valmennettava kirjoittaa myös Ponitallin hevosista, mutta päätin, että minun on vielä pyydettävä omistajalta, ihan "virallinen" lupa, jotta saan mielenrauhan. Toki olen aikaa sitten maininnut hänelle blogistani, mutta varsinainen lupa on jäänyt kysymättä.
Nitalta kysyin myös luvan (mm. Sissin omistaja) koska olen julkaissut blogissani jopa hänen kisakuviaan (siis ihan itse kuvaamiani). Kisakuvathan on otettu julkisella paikalla, joten julkaiseminen on sallittua, mutta toki hyviin tapoihin kuuluisi kysyä asianosaiselta lupa, varsinkin kun tekstissä käsiteltiin myös hänen ratsastustaan. Myös Sissi-poni tulee silloin tällöin esille teksteissäni.

Näitä asioita kannattaa pohtia. Itselläni ei virallisia lukijoita ole montaa ole eikä blogini ole "kuuluisa" mutta sivuilla käviöitä kuitenkin näkyy olevan jonkin verran ja onhan se kuitenkin julkinen. Tuo ratsastuskoulussa kuvaaminen on ilmeisesti vähän sellaista "harmaata" aluetta. Tavallaan paikka on julkinen, ja julkisella paikalla otettuja kuvia saa julkaista. Mutta koska koko blogini perustuu aika pitkälti Ponitallin hevosiin ja poneihin sekä ympäristöön, koen, että virallinen lupa on paikallaan.

Aluksi myös julkaisin kuvia, jotka saattoivat olla muiden ottamia ilman erillistä mainintaa. Nyt pitäisi kuvissa olla kuvaajatkin mainittuna. Hommahan menee käsittääkseni niin, että jos pyydät vaikka kaveriasi ottamaan kuvan itsestäsi hevosen selässä, pitää olla kaverin lupa kuvien julkaisemiseen. Hassua sinänsä: vaikka olisit pyytänyt kaveriasi ottamaan itsestäsi kuvan, vaikka omalla kamerallasi, pitää sinusn pyytää kaverilta lupa kuvan julkaisemiseen. Vähän nurinkurista mutta näin se menee :D
Videot ja kuvat olen pyrkinyt julkaisemaan niin, että mahdollisimman vähän näkyisi muita ratsastajia, ainakaan tunnistettavasti. Videoissa se välillä tuottaakin hankaluuksia.

Netistähän ei myöskään saa mennä kopioimaan kuvia ihan noin vaan. Mm. sukupostissa on paljon kuvia, joita ei saa kopioida eikä ilmeisesti edes linkittää suoraan niihin, vaan linkitys tulee tehdä siihen hevosen "etusivulle".

Blogissani on ollut myös muutama kuva Melkkilän hevosista. Poistin ne nyt, koska lupaa en ole kysynyt ja käyn tallilla muutenkin nykyään melko harvoin. Postauksia Melkkilän ajoilta en sentään alkanut poistamaan.

Kuten arvasin, Ponitallilla suhtaudutaan bloggaukseen oikein myönteisesti, eli virallinen lupa on siis saatu :).

Huomenna taas pitkästä aikaa ratsaille, tuskin maltan odottaa.

Hyvää Joulun odotusta kaikille!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi rohkeasti