keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Patalaiska poniko? ...juu ei

Maanantain estetunti harmikseni peruuntui. Tunti oli ns. ylimääräinen iltatunti, johon minun oli tarkoitus osallistua Sissillä. Pettymys oli suuri, koska olin koko viikonlopun odottanut tuntia ja ainoata mahdollisuutta tällä viikolla hypätä tällä ponilla. Työvuorojen vuoksi en voisi osallistua viikkoon omille tunneilleni, paitsi tiistaina. Mutta ei voi mitään. Kanssaratsastaja oli sairastunut.

Tiistaina vietin vapaapäivää ja viikon ratsastelut rajoittuivatkin siihen päivään. Ensin tunti ilman satulaa Cacrulla ja sitten estetunti perään, samalla ponilla. Cacruahan olen aina pitänyt patalaiskana lasten ponina, joka löpsyttää löysää laukka, puottaa raville ennen estettä ja kieltää. Viimeaikoinahan olen ponilla vähän ratsastellut, ja havainnutkin ponin olevan melkoinen koulutaituri ja moottorikin löytyy, kun sitä hetken herättelee. Nyt kun Mortti ja Sissi olikin jo varattuja, päätin koittaa hyppäämistä tällä ponilla. Kerran pari olen kait alkuaikoina cacrulla hypännyt, hommasta en juurikaan muista mitään. Ponihan on auttamattomasti minulle pieni, jalkani roikkuu josain vatsan alla, mutta voihan sitä välillä koittaa.

Ilman satulaa tuntihan on meillä aina sellainen "leikkitunti". Pelataan hippaa, tai ns. tuolileikkiä, jossa tuoleja korvaa estetolpat. Satu taputtaa ja kierretään estetolpista tehtyä laajaa ympyrää, jossa on yksi tolppa vähemmin kuin ratsastajia. Kun taputus loppuu, pitää etsiä vapaa tolppa ja se joka jää ilman, putoaa pelistä. Monesti askellaji on vapaa, kun taputus loppuu, myös reitti, tai sitten se määrätään. Tiistaina mentiin mm. niin että ei saa mennä ollenkaan käyntiä, vain ravia tai laukkaa.
Nämä pelit ja leikit on niitä jotka huomaamatta kehittävät tasapainoa ja usein hevosetkin tuntuvat tykkäävän, paitsi Vaavi poni. Vaavin mielestä asiat pitää tehdä "oikein" ja järjestelmällisesti eikä mitään ihme riekkumisia ja harkitsemattomia nopeita käännöksiä, varsinkaan kun ei olla esteradalla. Ja se vielä, että hipassa tulee toinen ratsukko lähelle, Vaavin mielestä  se on ennenkuulumatonta!

Lopussa otettiin vähän hyppyharjoituksia. En ole pitkiin aikoihin hypännyt ilman satulaa, ja vähän taas jännitti, mitenkä siellä pysyykään, mutta esteet pysyi pieninä ja homma luistikin ihan hyvin. Tultiin mm. linjaa, johon tuli  8 askelta väliin. Puolessa välissä oli estetolppa, jonka päällä hanska, ja se piti napata matkalla mukaan! Sitten tulikin haastetta lisää. Ekan esteen tolpan päällä oli hanska ja se piti napata hypätessä mukaan ja jatkaa linjaa seuraavalle esteelle. Ajattelin, että ei kyllä onnistu tädiltä. Hyppy ilman satulaa ja ohjat piti vielä ehtiä laittamaan toiseen käteen, piti yrittää pysyä jotenkin selässä ja samalla napata hanska, kun oltiin jo esteen päällä. Mutta kullä se vaan kuulkaa onnistui!! Cacru ponilla alkoi jo tässä vaiheessa olemaan mukavasti oma moottori käynnissä. Harmi että tästä ilman satulaa tunnista ei ole videota, se oli melkoista räpeltämistä :).

Seuraava tunti olikin sitten ihan estetunti satulalla. Sain ystäväni kuvaamaan muutaman pätkän. Video on otettu ihan kännykällä. Mentiin pieniä, helpohkoja harjoituksia linjalla. Lähinnä askelten laskentaa. Tämä,oli hauskaa ja hyvää treeniä. Kahdekasan askelta oli normi määrä meille. Seitsemää sai jo tosissaan yrittää ja venyttäminen ei heti onnistunutkaan (lopputunnista olisi kait menny jo kuudellakin, selviää postauksen loppupuolella) mutta yhdeksän saatiin sopimaan aika helpolla.

Tästä alkutunnista on videon pätkää ja taas mietin viitsinkö mokomia edes julkaista, mutta menköön. Vaikka päätin lopettaa valittamisen, niin kait sitä vähän saa...? Apua noita käsiä! Kun yritän venyttää 7 askelta, niin kädet vatkaa ja vispaa kamalasti! Sitten taas kun sovitan 9 askelta, homma näyttää jo paremmalta. Siinä vaiheessa cacru liikkuukin jo paremmin. Mutta kaiken kaikkiaan koko touhu näyttää aika kamalalta, ja tällä kertaa yllätyin, että se oli näin päin, se ei nimittäin tuntunut yhtään niin kamalalta.

Sitten lopputunnista poni alkoi innostumaan kun korkeutta vähän nostettiin! Harmi että tästä vaiheesta ei enää ole videon pätkää (en kyllä tiedä olisinko kehdannut moista julkaistakaan). Se patalaiska lasten poni oli yhtäkkiä ihan into piukassa, eikä meinannut enään kertakaikkiaan pysyä tädin hyppysissä! Paristi ihan ryösti ja jouduin ohjaamaan päin seinään, että poni rauhoittuisi! Välillä lähti melko nätisti laukalle,  mutta kun este läheni, alkoi pinkoa vahvana eteenpäin, ja 10 laukan väli jäi haaveeksi, 6 olisi saattanut tuossa vaiheessa toteutua! :D

En maailmassa uskonut että tuosta laiskemman puoleisesta  ponista kuoriutuisi tuollainen "vauhtipappa"! Poni vei tätiä hetkittäin, kuin pässiä narusta. Kanssaratsastajillakin oli hauskaa ja ihmeteltävää, kun harvoin Cacrua näkee noin touhussaan! Lopputunnin meininki ei valitettavasti tullut videolle ja sitä on vaikea uskoa kun katsoo noita alkutunnin pätkiä.

Ensiviikolla ratsastellaan taas urakalla! Maanantaina saatta olla Sissi tai Morttiloikkaa tiedossa!

Vääntäkäähän taas mutterista laatua paremmaksi:


3 kommenttia:

 1. Tervetuloa vierailulle Sh-tamma Tyynen blogiin http://tyynencorneri.blogspot.fi/ :)

  VastaaPoista
 2. Mulla meinas kulmakarvat nousta hiusrajaan asti, kun Kakka-Maariaa kuvaillaan laukanlöpsöttäjäksi ja ennen estettä hyytyjäksi :D Onneksi sitten oikaisit lausuntoasi ;) Oon mä sen verran tehnyt töitä tuon ponin kanssa silloin joskus aikanaan, että tuota selitystä en ihan purematta nielisi. En ihan kovin montaa kisaa muista syksyn 2002 poniderbyn lisäksi, josta ei oltais tultu tuohon aikaan sinivalkoisen tai sinisen rusetin kanssa kotiin, se että mä kisasin ja treenasin koulua, auttoi myös esteitä kisaavia kun poni oli kontrollissa. Se olikin silloin alkuun kyllä tosi karmea :D

  Hirveästi siihen on tullut vanhuuttaan Pärren näköä. Kai se on oikeasti pakko hyväksyä, että mun valkoinen satupalloratsu alkaa olemaan jo vanha setä :] Pakko laittaa blogisi seurantaan jotta tietää mitä Perraan kuuluu nykyään! Just viime viikolla vanhan valkkuporukan kanssa puhuttiin että pitäis mennä käymään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihhih, sellainen kuva minulla ponista tosiaan on ollut, kunnes kiipesin selkään ja totesin ensin, että ponihan on aivan mahtava sileällä ja todellakin sitä virtaa löytyy myös esteillä, kunhan pyydetään. Harmi kun ei tullut videolle se lopputunti, nimittäin meinasi tosiaan karata ihan vallan käsistä kun innostui niin kovasti. Itsehän olen varsinkin pituuden puolesta ponille liian iso ratsastsaja, joten harvemmin cacrulla menen, mutta silloin tällöin kuitenkin, sileällä ja ilman satulaa. Olen itsekkin huomannut, miten on tosiaan päivä päivältä pärren näköinen. Tulkaa ihmeessä porukalla ratsastamaan! Liikuteltavia piisaa.

   Poista

Kommentoi rohkeasti