maanantai 9. maaliskuuta 2015

istuntatunti tilattu

Jälleen kerran blogi on jäänyt ihan retuperälle. Viimeviikko oli työn puolesta kiireinen ja vaikka kävinkin vielä iltaisin ratsastamassa, tuntuu että siitä ei ole mitään kerrottavaa.

Ollaan hypätty esteitä ja menty koulua. Sissillä sileän työskentely ei suju yhtään, mutta yhden tunnin menin Ladylla, pitkästä aikaa ja yllätyin, että heppasen askeleet tuntuivatkin paljon helpommilta nyt kuin aikaisemmin, vaikka Ladyn askeleet ovat melkoisen isot. Tällä tammalla olinkin ratsastanut viimeksi syksyllä. Lady oli jo lämmitelty hyvin edellisellä tunnilla, joten pehmeys saattoi johtua osittain siitä. Laukkaharjoituksia olisin halunnut ehkä vähän enemmin. Ehkä seuraavalla kerralla sitten. Pitääkin muistaa pyytää Ladya alle useamminkin!
Sissin kanssa ainut positiivinen anti koulutunnilla oli se, että poni alkoi taipumaan melko hyvin molempiin suuntiin. Tiedän että vika ei ole ratsussa, vaan ratsastajassa. Minulla on nyt kertakaikkiaan sellainen tunne, että en osaa ratsastaa ponia yhtään ja Sissiltä ei todellakaan saa mitään ilmaiseksi!

Koulujalustimen pituus on nyt ihan hakusessa. Olen yrittänyt pidemmällä, silloin jalka nousee kun pitää kunnolla työskennellä pohkeella. Nyt koitin taas lyhyemmällä ja sitten taas en saa venytettyä jalkaa kunnolla alas ja istuttua kunnolla ponin "ympärillä". Muutenkin tuossa istunnassa nyt mättää... Ongelma lienee tuossa lantion ja polven välissä. En vain keksi että mikä se on! Olen ajatellut, että ilman jalustimia meno ratkaisee homman ja kieltämättä se ainakin minun kohdallani tehoaa melkoisen hyvin. Meninkin suurimman osan tunnista ilman jalustimia, ja avut menevät kyllä paljon paremmin läpi. Tosin joku sanoi kerran, että se saattaa aiheuttaa esim. polvipuristusta... hö. Ajattelin myös, että satulatta ratsastus opettaa istumaan oikein. Sen taas kerrottiin aiheuttavan helposti tuoli-istuntaa. Tiedä sitten mikä olisi se oikea konsti....
Perjantaina kävin ratsastelemassa Sissillä vielä itsenäisesti. Tämä oli kyllä pohjanoteeraus. Harjoitusravissa hötkyn ja heilun miten sattuu. Käsikin tuntuu tekevän ihan omia muuvejaan. Sen verran olen nyt oppinut, että sisäkäsi toimii paremmin alhaalla taivutuksessa. Ennemmin siis polvea kohti kuin ylös. Näin ainakin Sissillä. Sissihän on vahvasti "oikeakätinen" joten vasemmalle tökkii kaikki.
Kevyestä ravista ollaan sentään saatu jo vähän rennompaa. Kaula on alkanut jo helpommin rentoutumaan, eikä poni kulje enään ihan pää pystyssä.

Onko tässä nyt menty ihan perse edellä puuhun?? No on... Sileän työskentely on jäänyt meillä luvattoman vähäiseksi ja perusratsastustaito on kuotenkin kaiken a ja o. Minusta tuntuu tällä hetkellä, että Sissi ei istu alleni sitten pätkääkään kun pitäisi alkaa vääntämään edes ihan perus asioita sileällä. Myönnettäköön, että poni ei ole mikään koulukenttien liitokavio, eikä meistä tule sen suhteen mitään loistoparia, mutta jonkin sortin yhteinen sävel pitäisi nyt vaan löytyä. Pyysinkin Sadulta, että pitäisi lähiaikoina istuntapainotteisen tunnin. Saapa nähdä toteutuuko jo keskiviikkona.

Lauantaina kävin sitten melkkilässä Nabriksen estevalkassa, Mimmillä. Vaikka meitä ei ollut kuin kolme ratsukkoa, tuntui että tunti meni tosi nopeasti. En voi kehua, että meillä olisi mennyt erityisen hyvin, mutta Mimmi tuntui edelleen mukavalta allani. Samat tutut ongelmat putkahtivat esiin. Ennekointi hypyssä ja varsinkin se alastulo, ahteri ei meinaa löytää penkkiin. Harjoiteltiin mm. 3 esteen sarjalla joihin tuli yksi askel väliin. ja sen jälkeen piti pysäyttää. Sanotaanko, että nenu seinässä kiinni oltiin useampaan otteeseen ja kerran loppui kanttikin kesken. Nyt Nabriksella on kuitenkin ongelmani tiedossa, joten seuraavaan valkkaan on helpompi mennä. Tulipa puheeksi yksityinen istuntatuntikin. Saapa nähdä toteutuuko se jo tällä viikolla.

Tänään oli vapaapäivä ratsastushommeleista. Huomenna tiedossa hyppyä. Tunti luultavasti Sissillä ja mahdollisesti toinen Vaavilla! Vaavihan oli se minun opetusmestari ja vuoteen en nyt ole sitten ponilla esteitä hypännyt! Jännittää...


4 kommenttia:

 1. Jalustimen pituus on siitä hankala juttu, ettei siihen ole mitään absoluuttista totuutta. Se riippuu ihan hirveästi oman jalan mallista, satulan mallista ja samalla satulalla eri hevosella se saattaa vielä myös vaihdella. Pro tip kuitenkin on, että estesatulassa aina lyhyempi jalustin, koulusatulassa pidempi, ja että jalustinpituutta ei välttämättä kannata kerralla holauttaa montaa reikää pidemmäksi.

  Jos jalustin ei pysy jalassa, tsekkaa myös että jalustimella on riittävästi painoa, et purista reidellä/polvella, jalustin on jalassa oikeassa kohtaa (päkiällä, ei varpailla tai keskellä jalkapohjaa), et painamalla paina jalkaa/kantapäätä alas (vaikka Satu kuinka sanoisi, sillä jalka jännittyy -> puristat -> ei painoa jalalle -> jalustin heiluu), keskivartalossa on tuki ja pito, ja että lonkankoukistajat ja takareidet/pakarat ei ole jumissa niin että sun on mahdollista saada jalka alas. Ilman jalustimia meno auttaa jos ongelma on jalan jännittymisessä tai tasapainossa, mutta jos ongelma on siinä ettet osaa laittaa painoa riittävästi jalustimen päälle, ei se asia tietenkään korjaudu ilman jalustimia menolla kuin korkeintaan niin että keskivartalon lihaksisto ja tasapaino kehittyy ja jalka oppii olemaan rennosti alhaalla ilman jalustinta, jolloin se on sitä jalustin jalassakin. Monta liikkuvaa osaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassuinta tässä on se, että jossain vaiheessa se kantapää painui jo liian alas, jalka meni eteen. Se onkin varmaan niitä harvoja asioita, mikä on jäänyt mieleen lapsuuden alkeiskurssista, siellä kun aina kiljuttiin että kantapäät alas! Ja jollen väärin muista, silloin puristettiin myös polvella (väännettiin jalkaterät eteenpäin). Siitä polvipuristuksesta yritettiin heti alkuaan pois näin aikuisiällä. Tuo jalan nouseminen on ongelma lähinnä kun alla on hevonen, jonka kanssa pitää tehdä enemmin töitä pohkeella. Satula on useinmiten yleis wintec.

   Poista
 2. Itelä jalustinongelma ilmenee onneksi enää vain sillon ku oon ite jumissa kropastani ja näin jännitän jalatki puupökkelöiksi. Mulla on suht pitkät jalustimet yleensäki ratsastaessa, mutta joka hevosen kohalla ne jalustimet on ihan eri mitalla. Eli just niinkö tuossa aiemmin mainittiin, niin se keskivartalo on tosi tärkeä tässäkin. Oon alkanu pikkuhiljaa tajuta, että kaikkein tärkein osa ratsastuksessa on se keskivartalo, se vaikuttaa kaikkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisellä koulutunnilla pidensin estejalustinta vain vähän, ja sissillä se toimi jo paremmin. Ongelma lienee polvi. Ainakin satu huutelee jatkuvasti, että rentouta jalka polvesta alaspäin...

   Poista

Kommentoi rohkeasti