sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Koko viikko pelkkää loikkimista

Tästä postauksesta tulee nyt pitkä, koska tarvitsin herra Teen konetta, saadakseni ladattua videon.

Viime viikolla tosiaan kaikki tunnit olivat hyppytunteja. Maanantaina meillä oli tuuraava opettaja Ama. Ama oli opiskellessaan pitkän aikaa ponitallilla harjoittelijana ja piti aina erittäin tehokkaita tunteja. Koulutunnit oli tarkkoja ja erittäin hyviä ja estetunnit olivat usein haastavia, vähän liiankin haastavia tätiratsastajan taidoille. Sen takia jännitinkin tuntia, koska alleni en saanut Morttia, jonka kanssa tunnen pärjääväni vähän haastavammissakin tehtävissä. Onneksi Satu oli kuitenkin valinnut minulle Moppen Sissin sijasta, koska Sissiltä oli irronnut kenkä.
Tunti meni kuitenkin kohtalaisen hyvin. Moppella oli ihan kivasti, alkukankeuksien jälkeen, meno päällä. Pääsin elämäni ensimmäisen kerran hyppäämään trippeliä ja vesimattoa! Korkeutta en tiedä, mutta luultavasti n. 70 cm. Olenkin nyt tykästynyt Moppeen kakkosvaihtoehtona. Vaikka tyyli nyt on mitä on ja askeleiden passaaminen ei minulta oikeen tällä hevosella suju, (en tiedä sujuuko se oikeen keltään)  niin hyppy on kuitenkin aina pehmeä ja en meinaa joka kerta pudota, vaikka hyppy olisikin mitä sattuu. Eli  Moppen kanssa ei pelota vaikka mihinkään ihmesuorituksiin ei tällä hevosella pystykkään.

Tiistaina hyppäsinkin kaksi tuntia putkeen. Ensimmäinen tunti Mortilla ja toinen Moppella. Ekalla tunnilla meitä oli harvinaisen monta, 8 ratsukkoa. Hyvin ehdittiin silti saamaan kaikille hyppyjä, koska emme hypänneet rataa ja ponitallin maneesikin on melkoisen iso. Tunnilla oli monen tasoisia ja kokoisia ratsukoita, joten esteet oli pieniä. Tekniikka harjoituksia, askelten laskentaa, ravipuomeja, ja laukkapuomeja esteiden lisäksi. Tästä tunnista on lopoussa vähän viedeon pätkää.
Hypättii linjaa, kaksi pystyä ja väliin tuli luontevasti 8 laukka-askelta. Siitä sitten säädettiin. Tulin samaa väliä sekä yhdeksällä että seitsämällä askeleella. Oli kivaa päästä harjoittelemaan tätä kerrankin Mortilla. Jos alla olisi ollut Moppe, olisin ehkä saanut unohtaa säädöt. Onnistuttiin oikein hyvin, saatin se 7 askeltakin tulemaan vaikka mentiin ristilaukalla! Harmi, että video katkeaa juuri tuossa kohdassa.
Lopussa pääsin testaamaan pitkästä aikaa 90 korkeutta. En ole ihan varma, onko videon viimeinen hyppy, mutta pitäisi olla. Este näyttää siinä vain paljon matalammalta! Vääristääkö video noin paljon?
Huomasin muuten, että Mortillakin käteni ovat epävakaat tai ainakin jotenkin kummalliset. En oikein osaa nyt tiedostaa mikä niissä mättää. Tähän täytyy nyt tosiaan alkaa kiinnittää huomiota. Jotenkin nuo kyynärpäät viuhtoo, tai jotain. En osaa tarkkaan sanoa missä vika on. Sanokaa te??

Toinen tunti oli Moppella. Nyt meitä oli vähemmin ja hypättiin pientä rataa. Olin harmissani, että en päässyt juuri tätä tuntia menemään Mortilla. No, ei se ihan putkeen mennyt. Molemmilla kerroilla jouduin ottamaan voltteja väliin, kun maneesin toisessa päässä okserin jälkeen ohjattavuus katosi ja muutenkin meno oli...no, melko epämääräistä. Saatiin aikaiseksi myös muutama omituinen tasajalkahyppy. No, Moppe ei todellakaan ole "the estetykki" ja tätiratsastajan taidot ja keskittyminen ei ihan riitä, mutta mukavaa tunnilla silti oli. Hypättiin myös kaarella okseri- pystyä. Väliin tuli kait n. 5 laukka-askelta ja emme saaneet kaarretta millään sopivaksi. Pysty hypättiin aina liian juuresta ja kolmannenkaan yrityksen jälkeen ei onnistunut. Sitten aika loppuikin kesken.

Keskiviikon tunti olikim viikon huipennus. Pääsin taas hyppäämään Mortilla!!! Tunnilla meitä oli vain kolme ja minä kaikkein vähiten hypännyt, joten päästiin hyppäämään jo korkeampaa. Ilokseni mentii samoja harjoituksia, kuin tiistain tunnilla Moppella. Mortti oli tällä tunnilla vähän tahmeampi kuin ennen. Johtunee viikon useammasta estetunnista. Hyppäsimme radan kasikympin korkeudessa, ja homma sujui hyvin! Tosin minua on alkanut häiritsemään se, että tuon hevosen aina tosi juureen ja ja koska en tohdi lyödä pohjetta askelta ennen kunnolla kiinni,  Mortti myös hyppää juuresta. (Tämä näkyy myös tiistain videosta jossa hypätään pieniä) Matalilla tämä ei juurikaan haittaa, mutta korkeamilla pitäisi hyppy saada lähtemään aikaisemmin. Tätä aion kyllä jatkossa treenata tunneilla, joissa esteet on matalia.
Lopussa hyppäsimme taas sitä linjaa, johon se 8 askelta tuli väliin ja tällä linjalla esteiden korkeudet oli 90 ja lopussa toinen nostettiin metriin! Ihan mahtavaa oli taas päästä koittamaan metriä. Metrin olen ylittänyt vain yhdellä tunnilla joskus viime talvena. Kyllä oli fiilikset mahtavat! Metrillekkin hyppy tuli juureen. Väli olisi pitänyt mennä seitsemällä askeleella, mutta jännitin korkeutta sen verran että en tohtinut lyödä pohjetta taas kunnolla kiinni. Eli pohje kiinni ja hyppäämään, eikä vaan oottelua, että hyppää se sitten ko on pakko, kun este on edessä...

Sissi loikat jäi nyt loikkimatta, poni lähti näet Nitan kanssa HIHSsiin, viimeistä kertaa, koska ratsastajalla on viimeinen ponivuosi menossa ja Sissi on vielä ponikokoinen.
Sijoituksia ei tullut, koska molemmilla radoilla yksi pudotus. Toisessa luokassa viides, ensimmäinen "ei sijoittunut" mutta ajan puolesta olisi ollut toinen. Hyvä Nita!

tässäpä tätä videota. (Kuvannut Tiina I.)


4 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Musta on kiva lukea loikkimisjuttuja siten sitä tulevaa omaa esteratsastajan uraa varten :D Videoo en saa näkymään, siinä lukee "Tämä on yksityinen video.".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi hitsinpimpulat. Pitää käydä säätää tuota youtuben asetusta. Latasin nyt sitä kautta, kun videosta tulee parempi laatuinen. Sama juttu varmaan toisessa videossa jonka latasin vanhaan postaukseen. Kiva Riikka että jaksat lukea, vaikka minusta tuntuu että jauhan aina samoja asioita.

   Poista
 2. Dodii, nyt pitäisi olla videot näkyvillä, muillekin kuin itselleni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt näkyy! Hyvältä näyttää :) Ja tietty jaksan käydä lukemassa, saan tästä itelleni paljon. Jatka samaan malliin!

   Poista

Kommentoi rohkeasti