maanantai 6. lokakuuta 2014

Koulutunti Mortilla, ja jälleen ulko-ohjan oivallus

Tänään olikin yllärinä minulle laitettu Mortti koulutunnille. Sepä olikin harvinaista herkkua! Yleensä ratsastelen Mortilla lähinnä itsekseni tai sitten estetunneilla. Tämä oikeastaan siksi, että "säästelen" vuoroani nimenomaan estetunneille.
Mitään suuria ihmeitä ei saatu aikaiseksi, ja suoraan sanottuna odotin vähän enemmin, mutta joitain pieniä ahaa elämyksiä kuitenkin!
Pyysin heti tunnin alussa Satua nipottamaan pikkuasioistakin. Puuttumaan erityisesti virheellisiin asentoihin. Sainkin usein kuulla, että jalkani nousee pohjetta antaessa. Totta tosiaan, helposti sorrun antamaan pohjetta kantapäällä, enkä sillä varsinaisella pohkeella. Harjoiteltiin paljon erilaisia siirtymisiä. Esimerkiksi käyntiä 6 askelta ja pysähdys. Tämähän sujuikin kohtalaisen hyvin. Sitten ravissa sama juttu. On muuten helkkarin lyhyt pätkä tuo kuusi askelta ravia, ja onpa vaikea saada hevonen suoraa raville paikaltaan! Paljon helpompi on nostaa laukka!
Tehtiin myös taivutuksia voltilla, sekä käynnissä että ravissa niin, että taivutus vaihdettiin välillä ulospäin. Oikeaan kierrokseen ulos taivuttaessa asentoni meni ihan kummalliseksi. En oikeastaan osaa edes sanoa miten, mutta homma korjaantui sillä, kun heivasin jalustimet kaulalle. Siinä kohtaa muuten hevonenkin reipastui kummasti! Olen näitä ulos taivutuksia tehnyt Mortin kanssa itsenäisesti ja välillä ne ovat sujuneet kuin tanssi. Mortti ei ollut vireimmillään tänään ja ratsastaja ei ollut huolellinen, kaikki tuli tehtyä vähän "sinnepäin".
Tehtiin vielä laukassa voltteja ja taivutettiin välillä sisälle ja hetkittäin taas asetettiin ulos. Tässäpä tulikin sitten taas se ahaa elämys! Oikeahan on aina minulle, sekä Mortille vaikeampi. Vasen sujuu paljon luonnollisemmin. Nyt kun oli tarkoitus välillä asettaa ulos, tajusin että olen taas lepsuillut sen ulko- ohjan kanssa. Oikea alkoi sujumaan heti paremmin kun ulko-ohja oli kireämpi. Eli nyt vasta tuli se oikeanlainen tuki. Varsinaista asetusta ulos en varmaan saanut oikeassa laukassa edes tulemaan. Olin niin ihmeissäni siitä ulko-ohjan tehosta, että taisin unohtaa koko asetuksen ulos. Vasemmassa se tuli kyllä aika kivasti.

Huomenna olisi sitten tiedossa ensin tunti ilman satulaa ja sitten perään vielä koulutunti. Hevosten osalta en esittänyt mitään muita toiveita, kunhan Riksellä ei tarvii ilman satulaa mennä.
Tällä viikolla ei sitten hypitäkkään, koska viikonloppuna on ollut esteleiri. Ensiviikolla sitten loikintaa ainakin yhdellä päivällä. Mortti oli sinne jo toivottu joten Sissi olisi taas tiedossa. Se voipi olla taas mielenkiintoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi rohkeasti