sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Roikkuva korkkiruuvi

Tiistaina loikkittiin esteitä pari tuntia putkeen. Eka tunti, kelläs muulla kuin Sissillä ja toisen tunnin pääsinkin sitten hyppäämään Vaavilla, "luottoponilla".

Sissin kanssa mentiin taas pieniä. Harjoiteltiin mm. linjaa johon piti saada neljä askelta väliin. Tämä askelmäärä toteutui joka kerta. Ei niin tyylillä, mutta tultiin kuitenkin. Laukka ei taas pyörinyt mitenkään hyvin. En oikein tiedä vieläkään, mitä siinä alkulämpässä olisi järkevää tehdä, jotta se lähtisi pyörimään?! Olin nyt kyllä tarkempi sen ulko-ohjan kanssa ja pientä eroa huomasin kyllä! Linjalla yritin taas tulla ajatuksella "perse penkissä" ja yleensä ekalle se ei ihan onnistunut, kun paikka oli vähän hakusessa mutta muutaman onnistumisen sain sentään linjan toiseella esteellä. Tosiaan, jos korkeutta on n 50-60 cm, kroppa voipi olla melko pystyssä eikä sieltä tarvii hyökkiä, niinkuin metristä loikkaisi :D

Tultiin pieni rata ja yhden voltin jouduin ottaamaan kesken kaiken, kun en ehtinyt taas laukkaa kunnolla vaihtamaan. Kehuja tuli silti siitä, että yksi hyppy oli ihan mahottoman surkea, kun ei oltu Sissin kanssa ihan samoilla linjoilla hyppypaikasta, mutta jatkoin rataa sinnikkäästi vain eteenpäin, ilman suurempaa numeroa. Jokin aika sitten olisin "ajanut" tarkoituksella seuraavasta esteestä ohi, kun tasapaino vähän horjahtaa ja homman olisi saanut alkaa alusta.
Radassa viimeisenä oli se samainen linja, jota oltiin harjoiteltu alkutunnista. Tavoitteena oli tulla se edelleen neljällä laukalla. Onnistuihan se.

Sitten tultiin sama rata vähän korkeampana. Lopussa taas linjan esteet n 75-80 korkeudessa ja väli oli tarkoitus tulla kolmella askeleella. Tulin linjaa edeltävän esteen väärässä laukassa alas, johdin ihan väärin, huomasin sen jo hypätessä ja sitten tulikin kiire vaihtaa laukkaa. Laukka vaihtui, mutta tässä vaiheessa olisi pitänyt ehdottomasti ottaa voltti ja saada laukka pyörimään. Lähdin kuitenkin soitellen sotaan, surkealla laukalla kohti kasikymppistä ja kieltohan siitä tuli, sen nyt arvasi. Tuntui että poni ei pyrkinyt eteenpäin, ja tässä kohtaa alkaa tädillä käsi vispaamaan. Jostain syystä alan "pumppaamaan" heti kädellä eteenpäin, kun pitäisi ratsastaa kunnolla eteen ja sitä myöten homma menee pipariksi. Lisäksi itselleni iski jonkin sortin rimakauhu ja sen Sissi haistaa heti. - Ei mennä sitten, jos täti ei ole varma asiastaan, poni varmaan tuumasi... Sama linja uudestaan toisesta suunnasta. Lähin jo laukalle kun pyydettiinkin toppaamaan. Raippa käteen herättämään ja vaikka en sitä edes tainnut käyttää, niin johan läks. Tultiin melko vauhdilla ja voimalla, ihan hienosti yli. Väliin taisi tulla edelleen se neljä askelta, tavoitellun kolmen sijasta, mutta paikat osuivat hyvin. Käsi oli heti hiljaa, kun poni pyrki eteenpäin. Kun laukka pyörii, niin paikat löytyy.

Toinen tunti olikin sitten Vaavilla. En alkanut vaihtamaan jalustimia omiini kesken kaiken ja pituudessa olikin ensin vähän hakemista. Tunnilla oli useampi ratsukko, muutama nuori hevonen ja muutama ratsukko jotka olivat vieraita toisilleen hyppytouhuissa, Tunti meni aavistuksen verran säheltämiseksi ja odottamista oli aika paljon, mutta oli se vaan kivaa! Vaavin kanssa homma tuntui jotenkin niin luontevalta! Johtamiset unohtuivat ja ei se mitään mallikelpoista menoa vieläkään ollut mutta kivaa silti! Lopussa loikkasin vielä 80 cm yksittäisen ja aika luontevasti me se ylitettiin. Nita muuten sanoi samaa kuin Satukin on sanonut muutaman kerran, ratsastan paremmin vähän korkeammalle esteelle kuin matalalle. Jännä juttu...ehkä keskityn paremmin tms, tiedä häntä.

Muutaman kerran Vaavi yritti singahtaa, kun alkoi intoilemaan, mutta täti oli jälleen tarkkana, onneksi.

Keskiviikkona ehdin kuin ehdinkin ajoissa tunnille, vaikka vähän tiukille meinasi vetää, työreissun takia. Onneksi olin ajoissa. Tallissa odotteli savikasa, jonka alta piti kuoria valkoinen poni, Vaavi. Yli puoli tuntia tahkoamiseen meni. Vaavilla on tällaisina savisina aikoina vaivannut yskä, ja suoritinkin harjaamisen ulkona. Poni ei yskinyt yhtään!

Ohjelmassa meillä oli koulua. Vaavi on melko taidokas myös sileällä ja ponilla on kyllä mukava vääntää, varsinkin kun askeleet ovat melko tasaisia. Jos jotain tehtävää toistetaan useasti, ratsastaja saa "muka loistaa" selässä, koska poni oppii tehtävän jo parin toiston jälkeen ja selässä ei tarvitse kuin vähän "vinkata" mitä haetaan.
No, meidän taivutusväistöt ei siltikään oikein sujuneet. Taistelin käsieni, pohkeitteni ja painon kanssa, ja lopputulos oli taas se epämääräinen "roikkuva korkkiruuvi" asento... Poni saattoi olla jonkin verran ihmeissään...
Jalkani elävät jotain ihan omaa elämää väistöissä. Sisältä kun väistätetään uralle, yritän saada painoa liikkeen suuntaan. Silloin se ulkojalka alkaa sojottamaan mihin sattuu ja irtaantuu ponista kokonaan. En käsitä mistä tämä johtuu. Jos taas saan jalan pysymään jotenkin siinä missä pitää, niin alan roikkumaan ulos päin... on se kyllä kumma juttu. Hetken päästä totean roikkuvani selässä miten sattuu, kiskovani ohjista, jalat sojottaen. Poni on ihmeissään, mitä hittoa tuo nyt oikeen tahtoo!?

Tunnilla nähtiin myös Pärre-mamma. Ihan nauratti kun jo alkukäynneissä mamma oli se innokkain menijä. Ihan touhussaan, kun pääsi vähän töihin! Ponista huokui tekemisen meininki: "jaahas flikat, ryhdytääs hommiin".
Pärre innostui alkutunnista tekemään muutamia ilopukkeja ja päräytti laukalle väistöissä. On se kyllä metka poni. Ikä ei tunnu painavan pätkääkään. Poloselta puttuu toinen silmäkin, mutta se ei tahtia haittaa! Kunpa Pärrelle riittäisi vaan kevyitä ratsastajia, joilla olisi hippusen verran taitoa jo hyppysissä. Mamma selkeästi nauttii työskentelystä ja pysyy myös kunnossa. Pärre on sen verran vauhdikas, että ihan pienille vasta-alkajille ei ponia tohdi antaa ja kannettavan kuorman tulee kuitenkin olla kevyt, joten sopivia ratsastajia ei ihan hirveästi ole tarjolla. Pärrehän on mm. todella taidokas kouluponi.

Valitettavasti tallikisat eivät varmaan toteudu tänä vuonna. Harmi sinänsä, kun täti on mokomia odottanut kuin lapsi joulupukkia ;)

Ensiviikkoon!

Vaavi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi rohkeasti