keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Seilaava jalustin

Analyysiä taas pukkaa, koittakaa kestää...

Tiistaina osallistuin jälleen koulutunnille Leiskalla. Nyt kun ei ole todistusaineistoa, olisi tietysti hyvä hehkuttaa, mahtavasti meni!!
...vaan eihän se mennyt mitenkään erityisen hienosti, mutta kieltämättä jo paremmin, viimekertaan verrattuna. Pääsin lopulta melko kivasti vasempaan laukkaan mukaan. Hetkittäin mentiin jopa letkeän rennosti, ainakin ratsastajan osalta. Moottorikin toimi paremmin, hevosen osalta. Oikeassa laukassa olisikin sitten vielä enempi tekemistä....

Treenailin tuota harjoitusraviakin nyt vähän enemmin, kuin edellisellä kerralla. Keskityin oikein tosissani keskivartalon joustoon. Kyllä se nyt menee jotenkin, kunhan ravi on kohtuullisen lyhyttä. Yleensä vain siinä kohtaa saan kuulla kentän laidalta: "Ladylle ponnekkaampi kunnollinen ravi!" ...ja siihen se istuminen sitten tyssääkin!

Omituinen ongelma on nyt tullut vastaan. Jalka ei pysy jalustimessa siinä kohdalla, missä pitäisi. Se ei sinänsä ole uutta, mutta tällä kertaa jalka hilautuukin liian syvälle jalustimeen!
Koitin oikein ajatuksella rentouttaa jalat.  Polvipuristus ei käsittääkseni ole ollut minulle suuri ongelma, mutta jonkin sortin reisipuristus ilmeisesti on. Nyt en kuitenkaan mielestäni puristanut kummallakaan. Saatoin olla jopa liiankin "lötkö". Koska Ladyllakin on suhteellisen korkea ravi, niin vaikka myötäilen hevosen liikettä, pompotan satulassa silti sen verran, että jalkakin "pomppii" jalustimessa, eli jalka tavallaan "hilautuu" liian syvälle jalustimeen...
Mikä ihme tässä nyt mättää?? Liian pitkät jalustimet? Liian lyhyet? Lonkat jumissa? (olen niitä nyt yrittänyt jumpata vähän auki). Ainakin pyrin pitämään pohkeen kiinni mutta olisiko kyse siitä että ei kuitenkaan ole riittävän kiinni. Tuntuisi vaan, että menee sitten taas puristukseksi.
Vinkkejä asian tiimoilta otetaan vastaan! Tänks.

Samaa ongelmaa on tavallaan kevyessäkin ravissa.
Leiskalla saa muuten aikaan ihan mahtavat lisäykset. Ravissa on säätövaraa vaikka millä mitalla. Täti ei vain tahdo päästä hommaan ajallaan mukaan ja se aiheuttaa sen, että ei saa hevosesta kaikkea irti. Lisäyksessä pohjekin alkaa seilaamaan ihan mahdottomasti. Mietittiin Nitan kanssa tähän syytä, ja ilmeisesti johtuu väärästä kevennystavasta, josta ollaan puhuttu jo aikaisemminkin. Pitäisi siis laittaa reidet ja vatsalihakset töihin. Tätä tekniikkaa olen nyt vähän yrittänyt opetella, mutta se ei ihan ole vielä avautunut. Tunnin lopussa pääsen välillä kyllä asiasta vähän jyvälle. Eli vinkkejä tähänkin? Mielikuvia? Apuvälineitä? Jesaria...? Liimaa...?

Tunnilla tehtiin muuten mm. laukkaväistöjä ne vasta olivatkin mukavia. Harvoin niitä olen päässyt testaamaan ja jostain kumman syystä ei ole tullut itsenäisestikään montaa kertaa testattua. Yllättävän hyvin nuo sujui. Ladylla se laukasta raviin siirtyminen on vaan suoraan sanottuna yhtä helvettiä. On se muuten metkaa, että Mortilla ei sitä "väliravia" ole ollenkaan, tai ei se ainakaan tunnu miltään. Ladysta ei voi kyllä sanoa samaa. Sen ehkä saattoitte havaita edellisen postauksen videostakin... ;)

Perus ratsastuksessa mietin aina useita osa-alueita yhtaikaa. Koen, että ongelmakohtia on niin monta, että siinä sitten meinaa mennä pasmat sekaisin. Kun jalat on tarkkailun alaisena, kädet elää omaa elämää ja varsinkin ylävartalo. Minua kiinnostaisikin, korjaatteko kaikkia osa-alueita yhtäaikaa, vai keskityttekö ongelmaan kerrallaan ja siirrytte sitten seuraavaan?

Tästä muodostuikin sitten kysymyspostaus. Pistääkäähän vinkkejä kehiin!


Ainiin. Ponitallille muutti Pamelan kaveriksi tällainen karvapallero:

Pyreneittenmastiffi, Beatrix, kavereille Bea <3

4 kommenttia:

 1. Omakohtaisena kokemuksena isolla ja ennenkaikkea isoliikkeisellä hevosella harjoitusravi(tällä hevosella)on täyttä tuskaa!Jos on kunnon kouluvääntö niin mulla on astetta pidempi jalustin(Joo,koulu/yleis/estepituus ��)ja jalka heilu jalustimessa ku mikäki.Yritin kai puristaa itteni sinne satulan uumeniin?Jotenkin Se alko sujumaan,tie sitten johtuko kuuluisasta "lauleskele mielessäs" vai mistä,en kai saa keskittyä liikaa?!
  Kevennyksestä en osaa sanoa,keventelen miten sattuu ��
  Kaikkia korjaillaan samalla "jalka taaemmas,käsi alemmas,hyvä,ja jalka jnejne.tarpeeks kun alussa "komennetaan"ni osaa ite korjata,toki jokainen opettaja/valmentaja opettaa/painottaa eri asioita mutta mun pahe on toi jalka mikä ei meinaa pysyä takana/taaempana vaan olis just siinä mihin Se selkään menon jälkeen tipahtaa. Hienosti läjäytetty kommentti,hyötysuhde 0.
  Jokuhan kait käytti kauhukahvaa jos käsi heiluu paljon,tuntuma pysyis tasaisena vai olikse joku muu remeli,korjatkoon ken muistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ton kauhukahvan minäkin tässä taanoin viritin, mutta jäi sitte käymttämättä. Pitääpä laittaa sellanen uudestaan. Mulla on toi hartia mikä pukkaa eteen ja siitä kyllä kuulee. Ja etukeno. Nita huomaa jalan, satu katseen jne jne... eri opettajia on kyllä hyvä olla :)

   Poista
 2. Ravissa mieti että puristat reisiäsi yhteen, mutta älä purista polvilla ja keskivartalo tiukkana. Mikään muu ei auta ravissa pysymiseen kuin hyvät vatsalihakset. Jaloista sen verran, että mun valmentaja sanoo aina, että varpaat pitää kääntää sisällepäin. Asento sattuu alussa nilkkoihin, mutta auttaa jalkaa pysymään paikallaan ja auttaa myös siihen ettei kannus hakkaa koko ajan kylkeä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, ja minä kun olen kaikenmaailman puristuksista juuri yrittänyt päästä eroon! Noi vatsalihakset ovat kyllä ihan rempallaan. Senhän näkee jo kaikista kuvista, että en jaksa kannatella itseäni ja siitä sitten tulee se "mummo efekti". Tuo jalkateräkin tosiaan käntyy ulos. Joskus ytitin sitä vähän ajatuksella korjata, mutta tuntuu että se sitten aiheuttaa sen polvipuristuksen. Pitäisikö oikeen pyytää jotakuta juoksuttamaan liinassa, että voisi keskittyä ihan siihen omaan istuntaan. Sellaista en nimittäin olekaan koskaan koittanut.

   Poista

Kommentoi rohkeasti